//
you're reading...
Articole publicate

Blondele puterii, Ziua de Cluj 2006

Alianta a invatat sa se bazeze nu doar pe forta bruta a barbatilor, ci si pe sensibilitatea si sex-appeal-ul femeilor

Blondele puterii

Elena Udrea si Raluca Turcan, cele doua blonde ale Aliantei, au fost prezente la Cluj in cadrul dezbaterilor despre discriminarea femeilor in politica. In realitate, la propriu si la figurat, culoarea naturala a parului lor este mai inchisa si ambele oscileaza intre culoarea naturala si blondul vopsit. Recent, Raluca era bruneta, dar s-a revopsit blonda pentru ca ”sotul meu a spus ca s-a casatorit cu o blonda, nu cu o bruneta”. Elena a marturisit ca, in urma scandalului izbucnit, a fost tentata o vreme sa se vopseasca bruneta, dar a renuntat la idee, ”iar avantajul ca am ramas blonda esre ca sunt aici, altfel n-as fi prezentat interes”.

Elena Udrea – ”Blonda presedintelui”

Ziua de Cluj: Credeti ca aspectul fizic deosebit de agreabil v-a ajutat sa evoluati in politica?

Elena Udrea: In politica au fost o multime de momente dificeile care s-au creat tocmai din cauza aspectului fizic, dar, in viata, in general, au fost si momente in care a contat si aspectul fizic.

Ziua de Cluj: Erati constienta de reactia publicului cand ati acceptat functia de consilier prezidential?

E.U.: Nu m-am gandit nici la reactia publicului si nici la reactia presei pentru ca nu am avut un exercitiu al relatiei cu presa si habar nu aveam dupa ce principiu functioneaza. SIgur ca s-a si vazut ca nu am stiut sa gestionez aceasta relatie.

Ziua de Cluj: Credeti ca erati indreptatita sa ocupati aceasta functie:

E.U.: Cred ca da, aveam competentele necesare pentru a ocupa functia de consilier prezidential pentru ca trebuie sa pornim de la ce insemna exact acea functie. Insemna mult mai putin decat s-a dorit sa se spuna si insemna, tocmai pentru a se pune in antiteza cu lipsa de experienta si competenta pe care o impunea functia.

Ziua de Cluj: Credeti ca, daca nu erati blonda si foarte prezentabila, vi se propunea aceasta functie, stiut fiind faptul ca presedintele a declarat ca ii plac blondele frumoase:

E.U.: Categoric. N-am stiut ca-i plac blondele, am aflat cand a inceput sa faca glume, categoric as fi obtinut-o pentru ca primul criteriu, dincolo de o anumita lipsa de experienta, pentru ca eu nu am mai activat in domeniul politic si nici in cel al administratiei pana atunci, a fost cel al loialitatii: intotdeauna un om politic, un presedinte, in acest caz, isi alege un om de incredere, nu poti sa fi presedinte si sa te dai pe mana oricui. Sigur ca-ti alegi oameni de incredere langa tine, daca ei mai fac si performante, daca nu, ii schimbi, dupa cum vedeti ca s-a intamplat.

Ziua de Cluj: Credeti ca publicul va percepe ca pe un sex simbol?

E.U.: Sper ca nu, daca imi doream aceasta cariera oincepeam la 18 ani. Drama este ca in acest moment, societatea un-ti permite sa vrei sa fii si blonda si sa vrei sa faci si lucruri serioase. Eu incerc sa demonstrez ca se pot face amindoua, sigur, vedeti cu ce rezultate, pina acum. N-am reusit.

Ziua de Cluj: Ce relatie aveti cu oamenii de afaceri Petrache, Bittner si Cuptor?

E.U.: Nici un fel de relatie.

Ziua de Cluj: Ii cunoasteti?

E.U.: Ii cunosc, sigur.

Ziua de Cluj: Ati avut relatii profesionale sau de prietenie cu ei?

E.U.: Ii cunosc, dar nici intr-un fel n-am interactionat profesional sau in mediul de afaceri cu ei.

Ziua de Cluj: Dar cu Vlaicu de la A.P.P.S?

E.U.: Domnul Vlaicu este un membru al P.D. Nu l-am cunoscut pina cind un a ajuns sa fie numit in acesta functie. Apoi, am aflat ca a fost coleg de facultate cu sotul meu. Dar, asa cum am mai spus-o, eu am o multime de prieteni care au functii publice, am fost prietena cu domnul Tariceanu, dar aceste persoane nu au ajuns acolo datorita mie.

Ziua de Cluj: Cum vedeti Alianta peste un an?

E.U.: Alianta nu se va rupe, in opinia mea, un se va rupe pentru ca este nevoie de stabilitate politica.

Ziua de Cluj: Ce credeti despre raportul UE?

E.U.: Am auzit si eu ca in raportul care va fi prezentat marti vom avea  patru stegulete galbene, in domeniul sanitar-veterinar, in domeniul gestionarii fondurilor europene si pentru coruptie. De fapt, niciodata un vedem padurea din cauza copacilor, din cauza disputelor politice un s-a vazut substratul real al criticilor, guvernul n-a fost critict pentru ca exista o batalie politica si pentru ca intr.-adevar nu are performanta si acum se vede asta. Asteptam cu totii sa vedem daca se trece de 1 ianuarie sau un ca termen de aderare. Eu cred ca va fi bine, pentru ca inteleg din discutiile cu popularii europeni de la Bruxelles si de la Strasbourg ca pina la urma vom avea sustinerea necesara si atit noi cit si Bulgaria vom fi lipsiti de emotii din acest punct de vedere.

”Tariceanu isi tradeaza partenerii”

Ziua de Cluj: Care este cel mai mare defect la premierului Tariceanu?

E.U.: Isi tradeaza partenerii, de aceea se afla in situatia in care se afla acum.. si-a tradat partenerii de Alianta in atitea proiecte si o parte a Partidului Liberal, acea parte a liberlilor care si-au dorit alianta, fuziunea si anticipatele si toate acestea nu s-au putut face pentru ca Tariceanu si-a ales ca parteneri de activitate politica grupuri de interese.

Ziua de Cluj: L-a tradat si pe presedinte?

E.U.: Din aceasta perspectiva, da. Stim cu totii ca Basescu si-a dorit alegeri anticipate in momentul acela, tot pentru o buna sustinere a activitatii guvernului. Nu s-a putut face acest lucru pentru ca Tariceanu a optat deja pentru o alta echipa. Cea mai mare greseala a lui Tariceanu a fost sa aleaga o alta echipa decit aceea cu care a ajuns la guvernare.

Ziua de Cluj: Senatorul P.D. Marius Marinescu a declarat la Cluj ca Tariceanu a transformat guvernul intr-un S.R.L. De ce credeti ca a afirmat asta?

E.U.: Probabil din acelasi motiv pe care l-am tot spus si eu de-a lungul timpului, faptul ca are in spatele dinsului si si-a adus in jurul guvernului grupuri de interese, oameni de afaceri care vor sa concureze neloial  si care sunt ajutati sa faca afacerile trecind peste regulile de concurenta  reala, oamenii de afaceri carea au acces la resursele statului prin prisma prieteniilor pe care le au cu ministri adusi in Guvern de Tariceanu.

Raluca Turcan – ”Blonda viitorului premier”

Ziua de Cluj: Ce anume credeti ca a dus la crearea zvonurilor unei relatii extraprofesionale cu Stolojan?

Raluca Turcan: Mentalitatea unora si faptul ca sunt barbati care practica asa ceva, cer favoruri unor femei pentru a le ajuta sau pur si simple pentru satisfacerea lor personala si din aceasta cauza ii abordeaza pe toti cu sistemul lor de valori.

Ziua de Cluj: Puteti sa ii nominalizati?

R.T.: Mai multe persoane, n-are rost sa nominalizez, sunt cunoscuti in general. Din pacate, cei care se indeletnicesc cu astfel de lucruri se gindesc ca in afara de noi, care suntem in prim-planul scenei politice, avem in spate familia, care s-ar putea sa un fie la fel de pregatita.

Ziua de Cluj: In afara de Ludovic Orban, ati mai intilnit oameni care sa va arunce in fata acuze sexiste si misogine?

R.T.: Cum sa va spun, in public, din cite imi amintesc, nu s-au mai manifestat atit de violent, dar – in acelasi timp – exista o apetente a unor oameni politici de a aborda astfel competitia cu femeile. Din pacate, exista mentalitatea si un anumit sistem de educatie care se rasfringe asupra oamenilor politici si atunci e mai usor sa crezi ca exista ceva frivol decit sa crezi ca este vorba despre ceva construit pas cu pas. Multi ignora faptul ca intre 24 si 27 de ani am intrat in PNL si am facut campanii, am muncit de dimineata pina seara, dar nimeni un vede competentele si experienta acumulata, pentru ca, atunci cind un exista argumente se trece la acuze imorale.

”Voi ramane in politica”

Ziua de Cluj: Ce credeti ca a dus la indepartarea din functie a sotului dumneavoasta?

R.T.: M-am convins in timp ca in politica un exista coincidente, ci o insiruire de elemente care au demonstrat ca, la un moment dat, se crease o masa mai mare de oameni din executiv care un reuseau sa treaca peste faptul ca sotul meu este un apropiat al lui Stolojanu si ca noi suntem finii dinsului.

Ziua de Cluj: Au fost si consilieri ai lui Tariceanu?

R.T.: Da, mai multa lume din Guvern, nu-i nominalizez pentru ca nu-mi place sa raspund cu aceeasi moneda.

Ziua de Cluj: Credeti ca Alianta se va rupe?

R.T.: Daca va reusi sa respecte promisiunile din campania electorala, va fi pe drumul cel bun. Din pacate, acum exista o serie de tensiuni PNL-PD care se rasfring asupra celor doua partide si asupra Aliantei si lucrul acesta va face sa scada credibilitatea oamenilor in alianta.

Ziua de Cluj: Daca Stolojan decide sa devina din nou activ politic, il veti urma?

R.T.: Eu sunt in política, sunt deputat al PNL si voi ramine in politica cel putin pina la urmatoarele alegeri si daca voi fi creditata de cetateni, voi ramine in continuare in politica.

Ziua de Cluj: Daca PNL rupe Alianta si iese de la guvernare, ce veti face?

R.T.: Eu pina acum am demonstrat ca nu am dorit sa pun piedici in proiectele de respectare a a programului de guvernare, deci pina acum am fost soldat fidel al PNL si nu vad de ce unii si-ar face probleme in privinta traiectoriei mele politice. Daca la un moment dat imi voi schimba optiunea politica, atunci ii voi anunta din timp.

Ziua de Cluj: Chiar daca, ipotetic, Stolojan ar decide sa intre in PD?

R.T.: Eu nu imi judec traiectoria politica in functie de anumite persoane, intotdeauna am afirmat ca ii voi ramine extraordinar de recunoscatoare lui Stolojan pentru faptul ca am lucrat cu dinsul si ca am asimilat o multime de cunostinte in urma colaborarii noastre, dar traiectoria politica mi-o croiesc si mi-o stabilesc singura. Dar eu cred in calitatile de om politic ale lui Stolojanu si nu pot sa nu ma gindesc la ce-a facut dinsul pentru PNL, la faptul ca i-a luat de la 7% si i-a lasat la 21%.

Interviuri realizate de Adriana LISTES

 

 

 

 

 

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: